Іжа, ліки, гігієна. Як війна змінила вектор діяльності громадських організацій Донеччини

Питання «залишатися чи евакуюватися?» з територій, де тривають військові дії, наразі вирішують як окремі люди й родини, так і бізнес, державні установи. Таким самим гострим це питання є і для так званого «третього сектору» – неурядових організацій, які надають некомерційні послуги в своїх громадах. Війна змінила не тільки кількість тих, хто потребує уваги, а і потреби людей. Як саме – дізналась журналістка «ОстроВ», яка поспілкувалася із представницями декількох громадських організацій Донецької області.


Від освіти до гуманітарки

«До війни наша організація займалася розвитком активності мешканців громади: проводили різноманітні тренінги з неформальної освіти для дорослих, часто влаштовували покази документальних фільмів тощо. Останнім часом працювали над створенням молодіжного центру "Гілка". Але через напад росії офіційне відкриття центру довелося відкласти до нашої перемоги, а діяльність повністю переформатувати під потреби земляків», – розповідає заступниця голови громадської організації "Країна вільної громади" з Українська (Селидівська громада) Вікторія Вольська.

Вікторія Вольська

У березні організація частково евакуювалася у Заставну, що на Буковині, але продовжує допомагати мешканцям Українська.

«За два дні після російського вторгнення ми об'єдналися з громадською організацією "Схід UA" та відкрили на базі молодіжного центру “Гілка” волонтерський гуманітарний центр "Українська рука допомоги". Зараз наша першочергова задача – допомагати мешканцям громади, переселенцям і родинам військовослужбовців. Особлива увага направлена на допомогу людям з інвалідністю», – каже Вікторія.

За словами активістки, робота ГО “Країна вільних людей” під час війни суттєво змінилася. Тепер вони роздають людям продуктові набори, засоби гігієни, ліки, дитяче харчування, допомагають одягом.

Робота у «третьому секторі» стала важчою в прямому сенсі

«Окрім благодійної роздачі речей першої потреби ми допомагаємо з евакуацією та розміщенням. А ще зараз плануємо спільно з іншою громадською організацією відкрити в Чернівецькій області шелтер, тобто безпечне місце, де жертви домашнього насильства зможуть отримати тимчасовий захист від кривдника/ці, підтримку психолога та соціальних працівників, інформацію», – говорить жінка.

За словами Вікторії, швидко змінити діяльність та адаптуватися до нових умов організації вдалося завдяки сильній волонтерській команді, яка створювалась ще з 2014 року.

«Щоб допомагати іншим в умовах війни, у вас самих має бути дуже міцна команда однодумців і віра в те, що ви робите. А ще – велике бажання повернутися додому і збудувати громаду вашої мрії», – переконана волонтерка.



Було морально, стало матеріально

Представниці ГО "Сумнакуно петало", яка підтримує ромів у Торецьку і Костянтинівці, вирішили нікуди не виїздити та допомагають своїм людям на місцях.

«До війни ми працювали в різних напрямках. Зокрема, з дітьми в умовах карантину займалися освітою, культурним розвитком, вивчали етику, історію ромів, займалися вокалом, хореографією, спортом. З дорослими жінками проводили бесіди на чутливі теми (зокрема, щодо гендерно зумовленого насильства в родинах), надавали психологічну підтримку, юридичну допомогу, допомагали з пошуком роботи», – розповідає членкиня організації Христина Білоус.

За словами жінки, війна розширила перелік їхніх обов’язків, і тепер вони підтримують ромські родини не тільки інформаційно, а і матеріально – продуктовими наборами, які організація отримує завдяки підтримці БФ "Право на захист".

Великим ромським родинам «гуманітарка» не зайва

«В Україні не так багато організацій, які підтримують ромів, і ми відчуваємо, наскільки важливою є наша праця, – говорить Христина. – І хоча зараз важко щось планувати, ми все одно йдемо далі та намагаємося долати виклики війни», - каже пані Білоус.



Евакуювались, щоб розвиватися

Голова ГО “ФПО СВ “Вік щастя” Наталя Бондаренко розповідає, що до війни вони створили освітній простір для людей поважного віку. У ньому навчалися користуватися комп’ютерами, вивчали англійську, займалися скандинавською ходою, пілатесом, танцями. І все це відбувалося у Слов’янську. Після нападу росії організація переїхала до Кропивницького.

Ми змогли евакуювати наші комп'ютери та частково відновити свою діяльність. Наприклад відкрили на платформі “Гончаренко Центр” у Кропивницькому комп'ютерну школу для дорослих. Також відкрили клуб скандинавської ходи для місцевих та переселенців. На заняття ходить приблизно 20 осіб. Працює і школа танців. Це стало можливим за допомогою партнерів та міжнародних донорів, – говорить пані Наталя.



У Кропивницькому вдалося відновити комп’ютерне навчання, скандинавську ходу і школу танців

Своїм прикладом «Вік щастя» доводить, що навіть війна не заважає розвиватися, якщо є бажання. Отже, з червня, вже в евакуації, громадська організація реалізовує проєкт «Доступ до правового захисту людей поважного віку «Без віку». Юридична академія для людей похилого віку». Якщо простіше – це навчання для літніх людей, покликане надати базові знання щодо прав громадян поважного віку.

«Навчальні тренінги будуть проходити у Кропивницькому, Дніпрі, Львові, Одесі та Івано-Франківську. У результаті ми отримаємо спеціалістів, що і надалі будуть надавати підтримку та необхідні консультації. Також ми підготуємо брошури «Правова освіта для людей похилого віку» і запишемо навчальні відео, присвячені правам літніх людей», – пояснює новацію Наталя Бондаренко.

Наталя Бондаренко

Пані Наталя переконана, що можливість захищати свої права має бути доступною для всіх без обмежень, зокрема, за віком. І навряд чи це реально забезпечити під час війни у прифронтових або окупованих населених пунктах. Тому активістка радить всім тим, хто ще у роздумах, неодмінно виїжджати та переформатовувати свою діяльність відповідно до існуючих умов. За словами жінки, евакуація у більш безпечне місце – єдиний шлях до нормального життя.



Адаптувались, переорієнтувались

«З початком війни багато, хто з-поміж членів і волонтерів організації, евакуювалися у різні міста України та за її межі. Але навіть за таких умов ми не припиняли свою діяльність у місті. Організація і нині працює у Слов'янську», – розповідає членкиня БО «Благодійний фонд «Слов’янська мрія» Тетяна Деревянко.

Тетяна Деревянко

«Слов’янська мрія» з’явилась у 2014, а офіційного статусу набула за рік. Мета організації – підтримувати і розвивати культуру, сприяти збереженню історичних пам'яток у місті, розвивати інтелектуальний потенціал громади.

У мирному житті члени організації відновили зелений простір і створили у Слов’янську сквер "Мрія". Завели традицію на свята грати у "гігантські шахи", а середами — танцювати у сквері. Сумісними зусиллями з владою створили перший інклюзивний дитячий майданчик. «Останнє мирне літо 2021 року ми майже жили у сквері, проводячи майстер-класи, змагання, рухливі та настільні ігри, фестивалі, ярмарки із залученням людей з інвалідністю», – каже пані Тетяна.

З початком війни до міста стали приїжджати переселенці з інших, більш небезпечних, міст. «Для багатьох з них наш офіс став першим прихистком, – додає активістка. – Тож для них та місцевих мешканців ми почали проводили антистресові оздоровчі програми, йогу. Для дітей — арттерапевтичні заняття».

Але як військова, так і гуманітарна ситуація у місті продовжувала загострюватися, тому «Слов’янська мрія» стала шукати і знаходити можливості доставляти до міста продукти, засобів особистої гігієни, ліків. А ще придбали генератор, килимки, бензопилу.

Зусиллями членів благодійного фонду понад 3,5 тисяч слов'янців отримали гуманітарну допомогу. Переважно це одинокі особи похилого віку, люди з інвалідністю, родини з дітьми.

«На жаль, становище у місті лише погіршується, відсутнє газопостачання, перебої з подачею електрики й питної води. Тож, на разі продовжуємо пошук можливостей задовольнити гуманітарні потреби наших містян, – каже пані Тетяна. – Маємо контакти активних і впливових людей. А чисельні друзі та прихильники Фонду, хто також розпочав пошук можливостей на шляху до допомоги людям, об'єднали зусилля, ресурси, контакти. Так і адаптувалися. Але ми усі плануємо повернутися до міста після нашої перемоги. А потім розбудовувати та прикрашати своє місто».

На думку пані Тетяни, щоб якнайшвидше адаптуватися до умов війни, громадським організаціям важливо вірити:

- у свої сили;

- що поруч завжди знайдеться надійне плече;

- що Україна переможе;

- і кожен може бути корисним, навіть врятувавши лише одне кошеня.

Надія Накращенко, Донецька область, спеціально для «ОстроВ».



Фото надані героїнями матеріалу

Статті

Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Всі статті